De flesta drabbas någon gång i livet av acne och i de värre fallen kan det leda till ärr i ansiktet som besvärar individen. När en värre ärrbildande acneperiod väl är under kontroll och ingen aktiv acne längre finns så kommer ofta frågan: Vad kan jag göra för att förbättra mina acneärr?

Det finns ett flertal metoder mot acneärr och vi på FaceClinic erbjuder tre olika behandlingsmetoder som kan kombineras eller användas var för sig. Vilken behandling som används är beroende på vilken typ av acneärr som patienten har och bedöms efter konsultation med mottagningens sjuksköterska eller läkare.

VILKA METODER FINNS PÅ FACECLINIC?

FaceClinic använder tre olika metoder vid behandling av acneärr:

  1. Laserbehandling med en av världens effektivaste koldioxid (CO2) och radiofrekvens (RF) laser
  2. Dermaroller / microneedling
  3. Restylane skinbooster.

VAD ÄR ACNE OCH HUR UPPKOMMER ACNEÄRR?

Acne är en hudsjukdom som drabbar upp till 80% av befolkningen i tonåren och tjugoårsåldern och i några få fall även bland äldre vuxna. Vissa ärftliga faktorer spelar in.

Acneärr kan delas in i två kategorier: Atrofiska ärr som ger en fördjupning pga vävnadsförlust och hypertrofiska ärr (keloider) som ger en upphöjning i huden pga överskott av vävnad / kollagen som sker vid läkning.

Efter acne uppstår ofta inflammatoriska processer som kan ta mer än sex månader att läka. Vid upprepade inflammatoriska processer kan huden ha svårt att läka detta och vävnaden tar skada. Detta leder till en form av avsaknad av vävnad och man får atrofiska ärr.

HUR GÅR DET TILL NÄR MAN BEHANDLAR ACNEÄRR?

Restylane behandling:

Vi behandlar framförallt atrofiska ärr med hyaluronsyrefillers, Restylane skinbooster, som injiceras under nedsjunkna ärr för att lyfta dem.

Med en mycket tunn och fin nål kan man lägga små micro doser av resylane. Man kan även med nålen lossa bindvävsstråk som håller fast huden samtidigt som man injicerar resylane. Tidigare har man behandlat indragna acneärr genom att skära av bindvävsstråken med en skalpell. Nu kan man använda sig av denna mindre dramatiska metod istället.

Hur många behandlingar behövs med restylane?

Man gör en kur på ca tre eller fyra behandlingar med ungefär fyra-fem veckors mellanrum. En viss förbättring kan ibland ses efter första behandlingen, men efter en trestegsbehandling har huden fått bättre elsticitet, fuktbalans och struktur. Sedan gör man en påfyllning sex till åtta månader efter denna trestegsbehandling. Därefter förlängs hållbarheten ytterligare.

Finns det några risker med behandlingen?

I princip inte, det är en mycket säker behandling. Små båmärken kan uppkomma, men är övergående. En viss svullnad kan också ses de första dagarna.

Dermaroller / Microneedling behandling

Vid mjuka rullande ärrområden och atrofiska ärr så tjänar huden oftast på en uppstramning. Detta har visats kunna åstadkommas genom att ge microskada med en mängd nålstick som sker vid behandling med dermaroller / microneedling. Fibroblaser stimuleras då genom läkningen till uppstramning av huden och en successiv förbättring kan ses under ett antal månader efter att proceduren avslutats.

Vad innebär en behandling med microneedling?

Microneedling innebär att man med en ”rullare” med små nålar punkterar huden ner i de djupa hudlagren och på så sätt stimuleras en förnyelseprocess i huden med nybildning av kollagen och elastin. Detta gör att huden byggs upp underifrån vilket leder till att gropar, ärr och rynkor minskar och att huden blir slätare och mer elastisk.

Finns det några risker med behandlingen?

Behandlingen är säker och är lindrigare än tex laserbehandling. Man blir lätt röd och svullen på de behandlade områdena vilket försvinner inom något dygn.

Laserbehandling

De allra flesta gör en laserbehandling utan bedövning men det går bra att innan behandlingen bedöva med bedövningssalva. Det hettar och sticker till lite i huden vid varje laserpuls. Nedkylnings munstycke blåser kalluft på det behandlande område före, under och efter behandlingen, vilket upplevs som behagligt. Vid varje puls gör lasern ett antal små punkter på en yta stor som en tumnagel som till en början ser vita ut för att efter några dagar försvinna helt. Det uppstår vanligen en liten svullnad och rodnad på det behandlande området och som kvarstår i några dagar.

Läs mer om laser här

Behandlingarna som är beskrivna kan med fördel kombineras då man i vissa fall använder en metod för att tex få bort skarpa kanter vid ärren och därefter fylla upp fördjupningarna med restylane skinbooster så att huden blir jämnare, fuktbalanserad och elastisk.

Välkommen att boka tid för konsultation och bedömning av vilken metod som passar just dig bäst!