Vad är Restylane?

Restylane är en serie produkter för skönhetsbehandlingar av ansiktet. Restylane är en gel som består av stabiliserad hyaluronsyra. Hyaluronsyra är ett ämne som förekommer naturligt i din kropp. Restylane är designad för att genom att injiceras i huden effektivt släta ut oönskade rynkor, skapa volym och markera konturer samt återfukta och föryngra huden.

Vad är fördelarna med Restylane?

Restylane är säkert effektivt och naturligt.

Med Restylane får du ett resultat som ser naturligt ut och som inte påverkar ansiktsuttrycken. En behandling med Restylane erbjuder ett enkelt sätt att behålla kontrollen över ditt utseende. Resultatet av en enda behandling kan ses omedelbart och kan vara upp till ett år.

Restylane är den mest studerade och dokumenterade fillern baserad på hyaluronsyra i världen. Restylane lanserades 1996 och har sedan dess varit marknadsledande. Över 15 miljoner behandlingar och åtskilliga studier har resulterat i att Restylanes starka position på marknaden är tryggt cementerad.

Hur fungerar Restylane?

Genom att fylla på hudens förråd av hyaluronsyra föryngrar Restylane huden och ger den extra volym, vilket omedelbart minskar mängden linjer och rynkor och ger ett naturligt, mjukare intryck. Restylane är en mjuk, gel som består av stabiliserad, icke-animalisk hyaluronsyra. Gelen är skonsam mot vävnaden och är mycket lik den hyaluronsyra som naturligt förekommer i kroppen. Effekten är långvarig men inte permanent.

Vad innebär behandling med Restylane?

Före
Börja med att avtala ett möte med en utbildad behandlare. Kom till konsultationen förberedd på att samtala om dina personliga önskemål och förväntningar samt få rekommendationer om vilken behandling med Restylane som passar dig bäst. Rekommendationen utgår från vad du vill uppnå, dina ansiktsdrag och personliga livsstilsfaktorer. Efter konsultationen kommer du att få lämplig behandling.

Under behandlingen
Restylane injiceras i små mängder i huden med en mycket tunn nål. Gelen ger naturlig volym som slätar ut linjer och rynkor, framhäver ansiktets form eller skapar fylligare läppar. En produktvariant som heter Restylane Vital gör huden smidigare och förbättrar dess struktur, samt återställer och bevarar fuktbalansen i huden.

Behandlingen går snabbt, oftast tar den 15 – 30 minuter. Behandling med Restylane påverkar inte ansiktsuttrycken och resultatet syns i regel omedelbart.

Efter
Restylane är biologiskt nedbrytbart vilket innebär att den naturligt försvinner ur kroppen. En uppföljande behandling brukar behövas efter 6–12 månader, beroende på individuella faktorer och vilket område som behandlats. Rådgör med din behandlare om när en uppföljning kan vara lämplig.

Efter en behandling kan en del reaktioner uppstå. Den vanligaste är lätt rodnad, svullnad, klåda, blåmärken, smärta och ömhet. Reaktionerna är vanligen milda till måttliga och försvinner oftast inom kort efter injektionen. Vanligtvis försvinner de av sig själva inom en eller två dagar efter behandlingen, men efter vissa behandlingar kan de vara längre.

Vad skall jag tänka på när jag överväger en behandling?

Först och främst skall du alltid kontakta en utbildad behandlare för att vara säker på att behandlingen utförs korrekt. För din egen skull, var beredd att under konsultationen berätta om eventuella sjukdomar du haft eller om du gjort andra liknande behandlingar.

Hur länge syns effekten av en behandling med Restylane?

En av de stora fördelarna med Restylane är att effekten är långvarig men inte permanent. Hur länge beror på flera faktorer t.ex. din hudtyp, livsstil och ålder. Efter den inledande behandlingen, rekommenderas normalt uppföljningsbehandlingar ungefär var sjätte till tolfte månad. En behandling av läpparna behöver oftast upprepas efter ungefär sex månader.

Kan vem som helst behandlas med Restylane?

De flesta kan ha glädje av en behandling med Restylane. Om du vill släta ut linjer och rynkor eller skapa mer markerade eller fylligare läppar kan Restylane vara till hjälp. Likaså, om du vill markera dina ansiktskonturer, till exempel kinder eller haka, eller föryngra huden i ansiktet, på dina händer, halsen eller dekolletaget så är Restylane ett bra alternativ för dig. I samband med konsultationen före behandlingen bör du diskutera tidigare eventuella sjukdomar med din behandlare och också berätta om du gjort andra liknande behandlingar tidigare.

Varför skall jag välja Restylane?

Restylane är en skönhetsprodukt baserad på en naturlig och kroppsegen substans (hyaluronsyra) och är den mest dokumenterade fillern i världen. Restylane efterliknar den hyaluronsyran som naturligt finns i kroppen och ger ett resultat som ser naturligt ut. Med Restylane kan man återskapa den volym som man med åldern kan förlora och ger ett långvariga resultat, men är inte permanent.

Behöver man smärtlindring i samband med en behandling med Restylane?

Eftersom vi alla upplever smärta olika finns det varianter av Restylane både utan och med inbyggd bedövning vilket kan kännas tryggt. En bedövningskräm kan också vara ett bra alternativ för att göra din behandling så behaglig som möjligt. En annan form av bedövning, dentalblockad (liknande den hos tandläkaren), används ofta för att bedöva vid behandling av läppar.

Finns det några risker med Restylane?

Mer än 11 miljoner behandlingar har utförts sedan Restylane lanserades 1996. Reaktioner mot produkten är sällsynta. Injektionsrelaterade reaktioner förekommer, vilket kan uppstå vid alla sorters injektioner.De vanligaste är lätt rodnad, svullnad, klåda, blåmärken, smärta och ömhet. Reaktionerna är vanligen milda till måttliga och försvinner oftast inom kort efter injektionen. Vanligtvis försvinner de av sig själva inom en eller två dagar efter behandlingen, men efter vissa behandlingar kan de vara längre, ibland ända upp till två veckor. Efter en läppförstoring kan dina läppar vara svullna i upp till en vecka. Kontakta din behandlare vid kraftigare reaktioner eller om de pågår längre än en vecka. Som vid alla injektioner finns en liten infektionsrisk. Lokala inflammationsreaktioner, beskrivna som milda till måttliga och som vanligen reglerar sig själva inom två veckor, har rapporterats, men sällan. För mer information och förklaringar om biverkningar, vänd dig till din behandlare.

Vilken klinisk erfarenhet finns bakom Restylane?

Restylane är den mest beprövade och undersökta fillern baserad på hyaluronsyra som finns att få idag. Den är normen inom sitt område. Dess säkerhet och effekt är kliniskt bevisade och stöds av omfattande kliniska data. Restylane har använts i 14 år och i mer än 11 miljoner behandlingar över hela världen. Forskning och utveckling pågår fortlöpande.

Finns det olika Restylane?

Restylane består av en serie olika produkter som är särskilt anpassade för dina personliga behov. Rådgör med din behandlare under konsultationen före behandlingen vilken produkt som bäst passar dina behov.

Vem är behörig att ge behandlingar med Restylane?

Medicinskt utbildade personer, i enlighet med svensk lagstiftning. Behandlare ska också ha gått utbildning hos Q-Med och vara certifierade att använda Restylane.

Vem tillverkar Restylane?

Restylane utvecklas och produceras av det svenska företaget Q-Med AB med huvudkontor i Uppsala, och kontor runt hela världen. Q-Med arbetar kontinuerligt med forskning och utvecklingsprogram där säkerhet och kvalité har högsta prioritet. Restylane har idag visats vara säker, effektiv och långvarig, något som stöds av erfarenheten från mer än fjorton års klinisk användning och mer än 11 miljoner behandlingar över hela världen.

Kan jag använda Restylane om jag gjort en laserbehandling eller en kemisk peeling?

Ja, men om du nyligen fått en laserbehandling eller gjort en kemisk peeling är det bra att vänta tills området är fullständigt läkt och huden är som vanligt igen. Rådgör med din behandlare.

Hur tillverkas Restylane?

Q-Med har en patenterad, unik teknologi, NASHA, som stabiliserar hyaluronsyra så att den blir långlivad med ändå liknar kroppens egen hyaluronsyra.

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är en sockermolekyl som naturligt förekommer i nästan alla levande organismer. Den binder vatten och kan fungera som smörjmedel och stötdämpare i kroppens rörliga delar, till exempel lederna. Den är också viktig för transporten av näringsämnen och för regleringen av hudens fuktbalans.

Hur går ett Softlift till?

Behandlingstiden tar oftast inte mer än 45 minuter och konvalescenstiden är minimal. Behandlingen ger ett långvarigt resultat utan ärrbildning och är aktuell för alla som har börjat åldras.

Varför göra Restylane när det finns permanenta preparat?

Användning av permanent filler innebär större risker för bestående komplikationer i form av ojämnheter till följd av inläkningsprocessen eller åldersförändringar i kroppens vävnader. Många läkare avråder därför helt från behandling med permanenta fillers

Kan man göra överläppen om man knappt har någon innan?

Ja, om utgångsläget är mycket små läppar kan det var en god ide att göra behandlingen stegvis för känna efter vad som känns bra.

Vilka områden kan behandlas?

Restylane kan användas för att släta ut linjer och rynkor i ansiktet, skapa fylligare läppar och forma ansiktskonturer som kinder och haka samt föryngra huden.

De vanligaste behandlingsområdena är:
– från näsan till munvinkeln (nasolabialvecket)
– mellan ögonbrynen (bekymmersrynkor)
– läpparna (volym och kontur)
– kinderna och hakan (form och kontur)
– handryggarna, dekolletaget, ansiktet, halsen (hudföryngring).

Vilka är fördelarna med Restylane jämfört med andra fillers?

Restylane är världens mest använda och väldokumenterade produkt baserad på hyaluronsyra för estetiska behandlingar – med mer än 11 millioner behandlingar gjorda sedan 1996 är Restylane marknadsledande med nöjda kunder världen över!

Kan jag gå till jobbet direkt efter?

Man kan ha lätt ömhet och rodnad efter behandlingen men det lägger sig oftast inom någon dag. En del, men inte alla, svullnar efter läppbehandling och svullnaden kan sitta ifrån några dagar upp till ungefär en vecka. I sällsynta fall får man små blåmärken som kan behöva sminkas över de närmaste dagarna.

Vilka biverkningar kan man få efter en behandling med filler?

Fillern Restylane betraktas som mycket säker och förknippas med få och sällan förekommande komplikationer och biverkningar. Den låga komplikationsgraden beror i första hand på att de ämnen som injiceras består av en för kroppen naturlig substans och för att injektionsprodukternas effekt är tillfällig. Om något mot förmodan skulle bli fel går resultatet tillbaka i takt med att produkten bryts ned av kroppen.

Eventuella komplikationer till en fillerbehandling är bl.a.
Infektioner kan alltid uppkomma där huden penetreras.

Blödning, blånad och/eller svullnad kan uppkomma kort efter behandlingen och kvarstå i upp till en vecka. I undantagsfall kan dock en uppkommen missfärgning sitta i under längre tid än så.

Huden i det behandlade området kan även bli röd och irriterad, klia samt utveckla utslag och överkänslighet. Även dessa biverkningar är ovanliga och oftast snabbt övergående.

Vad händer efter behandlingen?

Efter ca en till två veckor kommer du på återbesök, självklart är du välkommen att höra av dig till oss tidigare. För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet.

Vilka biverkningar kan förväntas av en PRP-behandling?

Minimal svullnad och rodnad i 12-24 timmar efter behandlingen. Mindre blåmärken kan förekomma efter nålen.

Hur lång tid tar PRP behandlingen?

30-45 minuter.

Det finns ingen gräns för antalet behandlingar som kan genomföras. Vår sjuksköterska eller läkare på FaceClinic kommer att utforma ett behandlingsprogram baserat på kundens hudkvalitet.

Hur många behandlingar är nödvändigt?

Reaktionen på behandlingen varierar, för de flesta räcker det med 1-3 behandlingar/år. Mellan varje behandling skall det gå 8-12 veckor.

Hur snabbt och vilka resultat kan man förvänta av en PRP behandling?

Först kommer man att se och känna en svullnad. Under de närmsta dagarna och veckorna frigör blodplättarna tillväxtfaktor och pre-stamceller som ökar kollagenproduktionen, och hudens struktur och ton förbättras successivt. Full förnyelse av kollagen tar upp till tre månader.

Kan alla hudtyper och färger få PRP behandling?

Ja, PRP-behandlingen användas på alla hudtyper och färger.

Rynkbehandling
F:   Hej Thomas, Jag har pratat med Malin på Skönhetscenter i Östersund. Hon bad mig meddela Dig om mina problem. Jag besökte Dig på kliniken i Östersund för ca: tre veckor sedan och fick en rynkbehandling för pannan. Jag fick en återbesöks-tid den 27 okt. Tyvärr kan jag ej komma på den avtalade tiden Jag kommer nu till mitt problem. Jag har sedan ca: 4 dagar efter behandlingen känt att pannan pressar nedåt mot ögonen, jag upplever ett tryckande besvär, framförallt på vänster öga som är lite nedåt pressat. Ögonlocket hänger över själva eye-liner linjen!? Är lite bekymrad över detta och är ledsen över att jag inte kan  visa upp det i morgon. När kommer en representant till Östersund nästa gång?

S: Jag är där igen den 1/12 men då har nog dessa besvär lagt sig.  Vill du vara vänlig och ta några selfies – gärna om någon annan tar det från lite avstånd och zoomar in för då blir ansiktets proportioner bättre.  Du kan skicka det som ett sms till min telefon.


F: Syftet med min behandling var att göra pannan och lite kråksparkar. Att lyfta lite.Jag har vid flera tillfällen gjort panna och lyft lite ögonbryn hos Akademikliniken, det har alltid blivit bra resultat. Däremot har jag känt otroligt tryck och spänning denna gång med lite hängande resultat. Har Du möjlighet att korrigera nästa gång Du kommer upp?

S: Det är så med med denna typ av behandling att det är svårt med korrigering när det blir lite för mycket som i ditt fall  –  bäst är som regel att vänta ut att effekten går ur vilket jag tror den gör relativt snart – det finns en del alternativ för ögonbrynen i annat fall men det kan vi tala om när vi ses om du kan den 1/12 när jag är där nästa gång.


Liten undran ang. påfyllning Restylane
F: Hej! Jag behandlade rynkor på överläppen sist ni var i Östersund och ska nu fylla på det sista ur Restylanesprutan. Jag är otroligt nöjd med resultatet, som ser helt naturligt ut, men undrar om det är något jag kan tänka på/göra själv för att minimera blåmärken efteråt?  Jag har redan bokat tid hos Helena men tänkte om det finns nåt bra tips för att inte bli blå. Typ kyla eller nåt? Är lite lite orolig då jag jobbar efterkommande helg 🙂

S: Det bästa är att ta 1 g Cyklokapron ngn timma innan – jag kan skriva ut det till dig – är du snäll och skickar mig ditt personnummer så ordnar jag det.


Provtagning
F: Hej Thomas.Vad blev resultatet av provtagningen/odlingen i näsan?
S: Ingen växt av patogena bakterier.

F:  Vad innebär patogena bakterier. Skall vara orolig för det som jag ibland upplever att det rinner slem i halsen. Kan det bli några konsekvenser.
S: Det är så de uttrycker sig när allt är ok.

F: Hej Thomas igen  Men det måste ju vara något eftersom jag ibland känner att det rinner något och känns konstigt.
S: Det skulle jag tro är dina flimmerhår som inte vill ordentligt och att du får räkna med att fortsätta ha dessa besvär i större mindre grad och använda de tips jag givit dig för att lindra det.


Pleomorft adenom
F: Jag söker en duktig och erfaren specialist i öron- näs- och halssjukdomar då jag har varit på finnålspunktion av en förändring bakom mitt högra öra som visar benign förändring i spottkörteln – alltså pleomorft adenom – en benign spottkörteltumör. Detta fick jag diagnostiserat av en allmänläkare i Malmö på Skånes Universitetssjukhus. De har nu remitterat mig till ÖNH-kliniken i Lund men jag är osäker på hur deras erfarenhet är. Naturligtvis vill jag ha bästa tänkbara vård och hjälp. Jag ser nu över många privata alternativ.  Positionen på spottkörteltumören är precis under örat och intill käkpartiet(-benet) på högra sidan av mitt ansikte.  Jag önskar att personen ifråga ska ha ytterligare kunskap så att det blir så estetiskt som möjligt.  Undrar helt enkelt om jag kan få reda på Leg. läkare Thomas Westins erfarenhet? Gärna dokumenterade operationer. Om inte Thomas Westin så är jag öppen för andra förslag.

S: Såg ditt meddelande. Detta är en rutin operation där du tryggt kan anlita Lund. Jag tror inte någon kan säga att man är bättre än någon annan på att operera. Om man absolut inte vill ha något synligt ärr man kan låta någon som vet att göra operationen via ett sk “rhytidectomi” incision så ser man inte ärret på samma sätt. Gör man det på det sättet är det svårare och därmed en viss ökad risk för påverkan på ansiktsnerven.  Privat hos oss kostar en sådan operation 60.000 kr.


Diproderm örondroppar.
F: Hej och tack för de goda råd jag fick vid besöket i förrgår. Jag har nu hämtat ut Diproderm på Apoteket (jag hade några kvar hemma). En flaska med 100 ml kostar inom högkostnadsskyddet 135 kr. En förpackning med 30 endospipetterà 0,2 ml kostar 290 kr. Eftersom flaskan för min del inte kostade något alls så valde jag den. Men den har ingen pipett utan enbart en pip, så den verkar inte vara särskilt praktiskt utformad.

S: Tack för återkoppling.


Laser
F: Kan du titta på bilderna på denna pat xxx yyy. Hon har små Hudförändringar/ ”plitor” (Kommer inte på vad de kallas??) Kan laser ta bort detta? Tänker på free hand? Hon har tidigare ätit tetralysal med fint resultat och ville ha recept på detta.  Helena
mun

S: Tittar man på bilden så är hon ju kandidat för allt möjligt.

Fillers
Laser generellt
Trådar
Kniven – fra ögonlock både övre och undre
Jag är däremot osäker på vad ni menar med plitor – är det de hudfärgade upphöjningarna så kan man ta bort dem med frihandslaser.


Trådbehandling för nästäppa.
F: Hej!  Jag var hos er förra veckan pga andningsbesvär genom näsan, då jag har gjort en plastikop hos en annan plastik kirurg. Ni berättade om en ny trådmetod för att hjälpa med andningsbesvären.  Jag har pratat med min kirurg, jag vill testa metoden hos er.
Jag ringde till eran mottagning  men dem ville att jag skulle komma på besök för hälsodeklaration, kan jag maila över lr skriva medans jag kommer till er då det blir operation!? Jag vill komma till er så snart som möjligt..

S: Vi har gått igenom alla olika alternativ när vi träffades och du har bestämt dig för trådbehandling med Silhouette soft.
Jag gör gärna trådbehandlingen på dig – du kan komma hit nästa lördag så kan du fylla i hälsodeklaration och samtycke då – så ger vi dig emla på näsan och lite smärtstillande medicin och gör ingreppet en timme senare.
Som jag sa när vi sågs;
Observera att när man gör en trådbehandling så finns det alltid risk för blödning och infektion. Du måste avstå från träning bastubad massage och liknande i 1 vecka efter ingreppet. Du kan räkna med att vara svullen och öm över näsan i minst en vecka efter.  Målet med ingreppet är enbart att stabilisera näsvingarna så att det blir lättare att andas in genom näsan vilket jag kunde se att du har svårigheter med. Det finns en risk att du kan komma att uppfatta den delen av näsan som lite bredare efter ingreppet. Det finns ingen garanti att åtgärden hjälper men den brukar göra det. Trådarna försvinner alltid inom 12-18 månader men vi vet inte om det gör att besvären kommer tillbaka eller ej. Det finns inga långtidsstudier rapporterade men det finns publikationer som visar på mer än 2 års effekt av denna behandling när man har en näsvinge insufficiens som jag bedömer att du har.
Om du kan komma nästa lördag så svarar du mig på detta mejl där du inkluderar också ditt mobil nummer så ser jag till att du blir inbokad.


Recept
F: Hej Thomas!
Jag har finnar på armarna och jag applicerade på dem med Finacea gel som jag hade från tidigare. Jag behöver nu Finacea på recept för mina armar.  Jag ber att du ska skicka digitalt på apoteket.

S: Det är fixat – jag tar betalt 150 kr för recept förskrivningar om det inte är del av någon behandling.  Bankgiro 449-7079 eller Swish nr 1231122092


Softlift
F: Hej Thomas, Jag går hos Helena Brenke och har gjort en del fillers behandlingar och är väldigt nöjd. Tycker dock att det hänger lite för mycket under hakan. Helena och jag talade om laserbehandling i dag, men jag tror att trådlyftning är det bästa för mig just nu. Ska resa till Sydafrika i december och vi hinner inte med de tre behandlingar som behövs innan resan, dessutom är det väl inte så bra att exponera huden i sol när man just gjort behandling.
Jag är ingen som solar, men det är svårt att undvika solen hursomhelst i det landet.
Du kan se bilder på mig som Helena har. Vad tror du om både ansikte och hals?
Jag gör det helst en torsdag eller fredag. Torsdag vore bäst eftersom jag då får 4 dagar hemma, efter ingreppet. Kan du ge en ungefärlig prisuppfattning vore det toppen.

S: Tack för ditt mejl. Jag har sett på dina bilder och tycker du är lämplig för ett trådlyft – bara att du inte har för stora förväntningar om resultat. Jag antar att Helena har gått igenom det hela med dig? annars borde du nog komma en gång till mig innan för att se på lite bilder – höra om det och sedan bestämma dig.  Kostnad för trådlyft ansikte är för våra kunder fortfarande reducerad – så ansikte eller hals kostar 12.500 och gör man båda kostar det 17.500 (avsevärd rabatt och ännu mer rabatt om man gör båda). Men i ditt fall så är en del utav halsproblematiken beroende på ganska starka “platysma band” åtminstone som det ser ut på bilderna som jag sett – ock då bör behandlingen kompletteras med rynkbehandling för dessa. Det är aldrig fel med rynkbehandling  för argrynkan och lyfta lite på ögonbrynen heller.  Torsdag kvällar går bra den närmaste tiden – på dagen är jag som regel bokad men kanske under en lunch att jag kan klämma in det med lite bra planering i förväg. Det finns inga restriktioner att resa efter men första veckan syns det att man gjort en behandling. Vi måste boka en tid då du kan komma en timme innan för lite pre medicinering och emla bedövningskräm i ansiktet/halsen.


Ärr
F: Hej! I mitten av augusti tog jag bort ett spindelkärl mitt på nästippen med laser. Det har nu blivit ett insjunket ärr, likt vattkoppsärr eller ärr efter acne.  Läste på er hemsida om olika metoder att behandla insjunka ärr. Tex genom att fylla ut det.  Är det möjligt även på min typ av ärr? Vet att det ska läka minst 6 månader först kanske.  Mår dåligt över dess utseende och vill gärna rätta till det.

S: Det där med att man skall vänta med att försöka påverka en ärrbildning i rätt riktning finns det olika uppfattningar om. Jag försöker få det så bra som möjligt med alla medel och väntar inte på att det läker ut – det är ju just läkningen vi vill påverka. Men jag måste få se på ärret först. Eftersom det kan betraktas som en skada så är det sjukvård och du kan boka en tid på min vanliga mottagning för konsultation där ett besök kostar 300 kr eller frikort men du måste boka i så fall via Malin som jag kopierat in. Dock är inte all tänkbar behandling täckt av den allmänna sjukvården tyvärr.