In Nyheter
www.hudhelse.se

Dr. Obagi har ett stort fokus på A-vitamin i de allra flesta av sina produkter. Han anser detta som helt essentiellt för att säkra en frisk hud. A-vitamin kan tryggt användas under sommaren och här kommer en översikt på fördelar och saker att tänka på.

#1  RETINOL STÄRKER HUDEN
Retinol gör epidermis tjockare, inte tunnare som många tror, utan huden blir mer robust! Retinol är en antioxidant och en viktig ingrediens för hudcellernas kommunikation. När retinol absorberas i huden ger det en signal på cellnivå att nu är det dags starta mer produktion av friska, yngre celler och dessutom att öka takten på denna cellproduktion.Retinoider/A-vitamin boostar hudens kollagenproduktion och kan förebygga solskador innan de är ett faktum. När hudcellerna har blivit toleranta mot A-vitamin har det visat sig att detta ger en ökning av att förebygga kollagenas-enzymet som bryter ned kollagen efter UV-exponering. Detta bidrar till att:• Förbättra hudens fuktbalans
• Stärka huden mot yttre faktorer och påverkan
• Reducera solskador
• Stärka hudbarriären#2  RETINOL ÄR INTE EN TYPISK EXFOLIANT
Retinol ökar celldelningen så att hudens översta lager och vill förnya sig snabbare. Det är en vanlig missuppfattning att A-vitamin exfolierar döda hudceller. Hudens förnyelsemekanism blir förstärk och hudcellerna byts ut naturligt inifrån och ut.
Exempel på typiska exfolianter som verkligen har en yttre påverkan är glykolsyra, sailsylsyra och enzymer som papaya och bromelin.#3  A-VITAMIN-REAKTIONER ÄR ÖVERGÅENDE
Det är sant att större mängder A-vitamin ofta ger en period av torr hud, flagning och rödhet men detta är en förväntad effekt och biverkning.
Denna biverkning kommer från att hudens immunförsvar responderar på
A-vitaminet och då torkar ut hudcellerna. Dette är en tillfällig reaktion och hudcellerna kommer att anpassa sig och tolerera A-vitaminet efter ca sex veckor, detta är individuellt och kan pågå både längre och kortare tid. Kom ihåg att reaktion betyder reparation!

När hudcellerna är toleranta mot A-vitaminet kommer torrhet, flagning och rödhet att avta.

#4  RETINOL GÖR INTE HUDEN SOLSENSITIV
Kliniska studier har visat att retinoider inte sänker den minsta erytemdosen (MED) i huden, som är mängden av UV-strålning som huden tål och absorberas i huden före huden blir bränd. Retinoider gör inte huden mer utsatt för att bli mer solbränd.

Under den första anpassningsfasen när huden är irriterad, röd och flagnar är hudbarriären tillfälligt försvagad och i denna perioden är huden mer solsensitiv.

#5  RETINOL KAN ANVÄNDAS I SOLEN
När huden har kommit över den första invänjningsfasen och har blivit tolerant  mot A-vitamin så är den inte längre solsensitiv. Förändring i klimat kommer alltså inte att försätta huden in i en ny reaktionsfas om och när man redan byggt upp en tolerans. Det är alltså tryggt att använda produkterna i soligare klimat så längre toleransen är på plats.

Det är däremot viktigt att tänka på att våra solvanor har stor betydelse för hur vår hud påverkas. Är man mer exponerad för sol både i tid och styrka behöver man vara solsmart för att undgå solskador – oavsett vilket hudprogram du än går på. Använd ett bredspektrat solskydd, åter-applicera solskydd minst varannan timme, undvik solen när den är som allra starkast, ta pauser i skuggan och använd gärna solhatt och solglasögon för ett extra skydd.

SAKNAR DIN PATIENT SOLVETT? DÅ ÄR RISKEN STOR FÖR SOLSKADOR OAVSETT PRODUKTBRUK.  

#6  RETINOIDER BRYTS NED I SOLLJUS
Detta är anledningen till att produkter som innehåller A-vitamin måste förpackas i ljustäta förpackningar för att upprätthålla sin effekt.