In Nyheter

Det är vanligt att man kommer till FaceClinic med frågor kring mörka ringar under ögonen. Man kan hantera problemet på olika sätt efter önskemål men också beroende på vad det beror på. Här kommer nio olika tips om möjligheter att hantera problemet.

1. Livsstil

Brist på sömn är vanligt idag och i många fall en orsak till mörka ringar under ögonen. Mer vila  hjälper faktiskt.

Men sedan kan det handla om medicinska problem som t.ex. allergier, ämnesomsättnings problem (Sköldkörteln) som kan behöva medicinsk behandling.

I en del fall är mörka ringar under ögonen genetiskt betingat inom familjen eller tom etnisk då vissa hudtyper lättare får problem. För dem är det extra viktigt med solskydd då solens strålning ofta triggar pigment och förvärrar dessa missfärgningar.

Rökning påverkar blodflöde och sömn vilket inte är bra. Även Alkohol kan bidra till problemet i och med att det suger vatten ur vävnaderna och man kan bli mer hålögd.

2. Antihistamin

De finns de som får mörka ringar under ögonen av allergi tex mot mat som de är omedveten om. Man kan prova med tex en  antihistamin som Zyrlex 10 mg till natten och sedan vakna upp och se pigg och fräsch ut under ögonen.

3. Concealer

Med bra make up kan man komma långt där man antingen täcker eller tänker på motsatta färgkombinationer som tex att orange motverkar blå, svart och grå. Fungerar concealern utan större bekymmer är det ju den allra enklaste behandlingen.

4. Bra kräm/hudvård

Kräm med Koffein drar ihop blodkärl och gärna i kombination med C vitamin och kan göra underverk med en del mörka ringar under ögonen. Krämer som tex Hydrafirm som vi har via ZO hudvård, stimulerar collagen vilket ger en tjockare hälsosammare hud med färre rynkor, krämer med Retinol är mycket bra på samma sätt men  kan göra huden mer solkänslig. Det gäller att använda bra solskydd SPF 50.

5. Filler injektion

Inte sällan beror de mörka ringarna på alltför tunn hud eller att fett/muskel lagret tunnats ut. Man får då ihålighet där det saknas vävnad under huden. Vi använder Fillers som tex Restylane för att motverka tunnheten och hängigheten i huden. Det trevliga med denna behandling är att det ger dessutom omedelbara resultat. Det är viktigt vilket material man väljer. Kostnaden för 1 ml filler brukar vara ca 4000 SEK. Är det billigare beror det ofta på att det är tveksam kvalitet på filler materialet eller den som ger det.

Restylane – filler

Ett exempel på framgångsrik behandling med filler i tårdiket (teartrough) mot mökra ringar under ögonen.

6. Thermage

Användning av energi i form av värme med tex RadioFrekvens (RF) till den underliggande vävnaden motverkar hängig, lös och rynkig hud genom kollagen stimulering som förbättrar hudstrukturen.

7. Microneedling (Skinpen) med förstärkande produkter

Med nålar (Dermapen) stimuleras kollagen nybildning i huden.

Detta är kanske inte den effektivaste metoden mot mörka ringar under ögonen men det ger en allmän förbättring av huden i området. Dessa behandlingar bör upprepas varje månad 3-5 gånger. Fördelen är att huden stimuleras att läka på ett kontrollerat sätt och därmed föryngra sig. Produkter som tillförs kan riktas mot tex rynkor eller pigment.

8. Fraxel laser (CO2)

Användning av CO2 laser medför att på det mest effektivt tänkbara sätt behandla sol skadad hud, fina rynkor och ojämn hudstruktur. Den kontrollerade skada som man åstadkommer med lasern ger en enorm stimulans till kroppens naturliga läkningsmekaniskmer och ger en gradvis förbättring av hudstruktur och hudton. Man ser en ”upptajtning” av huden redan efter några veckor för att sedan få en förbättring som successivt pågår i flera månader. Återigen är det bra att upprepa behandlingen 3 ggr med en månads mellanrum. Här får man räkna med upp till en veckas återhämtning efter behandling men då får man å andra sidan mycket bra resultat.

9. Operation ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är en operation som utföres i lokalbedövning och som ger mycket bra resultat i de fall man kommit överens om att det är lämpligt.

För de övre ögonlocken handlar det om att avlägsna lagom mängd hud, muskel och fett för att sedan sy ihop snyggt.

För de undre ögonlocken brukar vi ta fett som finns i överskott under ögat och förskjuta det (transponera) till tårdiket för att därmed motverka mörka ringar och hängighet i området. I båda fallen får man ärr som dock oftast är osynliga efter en tids läkning.

Operation undre ögonlock

Tips 9

Status drygt 6 v efter operation av de undre ögonlocken.